Mensen overschatten wat ze in een dag kunnen bereiken, maar ze onderschatten wat ze in een jaar kunnen doen. Eén van mijn favoriete zelfontwikkeling quotes, want het is zó waar! 

Op sommige dagen voelt het namelijk alsof ik geen stap vooruit kom. Maar als ik dan terugkijk op mijn eerste kwartaal als fulltime onderneemster, ben ik blij verrast over wat ik gedaan kreeg in deze periode. Dit artikel is voor iedereen die benieuwd is naar mijn proces als onderneemster in haar opstartfase.

Wat lukte er allemaal in dit kwartaal? 

De eerste weken van mijn ondernemerschap gebeurde er niet zoveel, maar vlak voor de jaarwisseling kreeg ik ineens prachtige klussen aangeboden. Ook lanceerde ik een persoonlijke blog en ging ik aan de slag met contentmarketing. Dit kreeg ik voor elkaar:

1 – Vormgeef klus: the Frequency Keepers
Voor ‘the Frequency Keepers’ mocht ik aan de slag als gepassioneerde grafische vormgeefster. Wat een letterlijke & figuurlijke droomopdracht! Ik besloot daarna om zelf ook deel te nemen aan dit bijzondere programma.

En H2 tag instellen in je tekst - 2handenvrij

2 – Online presentatie opdracht:
Dankzij de connecties van mijn moeder kreeg ik er nog een droomklant bij: Stichting de Koperhorst. Voor hen ben ik momenteel aan de slag met hun online presentatie. 

3 – Webdesign opdracht:
Ik mocht weer lekker aan het werk voor mijn vaste klant Quinta Bogesi, waar ik o.a. zakelijke portretfoto’s voor maakte en weer mocht bouwen aan hun website.

4 – Lancering Feministic.nl
Samen met mijn compagnon Maela Verschuren lanceerde ik onze eigen blog: Feministic.nl, waar we onze zoektocht naar meer weerbaarheid, geluk en een realistische kijk op het leven delen.

5 – Aangenomen als Co-worker bij Creatie Maakt Alles
Ik werd aangenomen als freelance co-worker en begon in januari bij het super leuke marketing bureau Creatie Maakt Alles. De eigenaresse Hanneke Pepers gaf me tijdens onze kennismaking motiverend ondernemersadvies, dat ik meteen kon toepassen op mijn ondernemersavontuur. 

En H2 tag instellen in je tekst - 2handenvrij

6 – Social Media accounts actiever inzetten
Als ondernemer moet je zichtbaar zijn om te kunnen groeien, Social Media is daar perfect voor. Ik schreef een aantal zakelijke blogs en promootte deze via mijn socials.

⬅️ Dankzij mijn Social Media ontstond er o.a. een nieuwe business vriendschap met Denise Nijland, waar ik nu elke twee weken een dag mee samenwerk. 

Wat bleek niet te werken?

Voorafgaand aan succes vinden vaak ook een aantal mislukkingen plaats. Leuk is anders, maar het hoort er nu eenmaal bij; juist dáár kun je ontwikkeling in vinden. Dit ging er allemaal niet goed: 

1 – Upwork
Op aanraden van een online cursus maakte ik een account aan op Upwork. Dat zou hét platform zijn om aan klussen te komen. Dat bleek zonde van mijn tijd te zijn, want het sluit niet aan op mijn doelen: ik wil persoonlijk en kwalitatief contact met mijn klanten, niet afstandelijk via een anoniem platform.  

2 – Acquisitie uitbesteden
Ik probeerde een deel van de acquisitie uit te besteden via een freelance-recruiter, maar dat leverde niks op. Gelukkig was ik hier niet zo veel tijd aan kwijt en kon ik deze vorm van klanten vinden dus ook gemakkelijk elimineren van mijn lijstje. 

3 – Te veel naar alles en iedereen luisteren
Door te veel naar het advies van anderen te luisteren, raakte ik soms van mijn pad af. Ik zag door de bomen het bos niet meer. Wat voor iemand anders werkt, kan voor mij niet werken en andersom. Uiteindelijk groei ik het snelst door zelf fouten te maken en hiervan te leren. Dus dat ga ik vanaf nu meer doen.

Wat leerde ik in deze drie maanden?

Twee wekelijkse review werkt verhelderend
Ik merkte hoe fijn het is om elke halve maand even terug te blikken op hoe het de afgelopen twee weken gegaan is op zakelijk gebied. Het gaf me overzicht en daardoor rust en focus. Dat blijf ik dus doen.

De eerste maanden ondernemen is een rollercoaster
Ik had nogal wat ups en downs! Wanneer ik een opdracht binnen kreeg dan kon mijn dag niet stuk, maar wanneer het een tijdje stil bleef sloeg de twijfel in als een tikkende bom. Pieken en dalen dus. Dat hoort erbij, hoor ik van veel andere ondernemers. Mijn vriend bleek een fantastische steunpilaar te zijn, met zijn nuchtere blik op het leven en zijn eeuwige geduld. Daar heb ik echt geluk mee. 

En H2 tag instellen in je tekst - 2handenvrij

Welke doelen heb ik voor het aankomende kwartaal? 

Voor het aankomende kwartaal (februari t/m april) wil ik me richten op het zo goed mogelijk uitvoeren van mijn binnengehaalde klussen. Ik wil een hoge klanttevredenheid behalen, zodat ik goede reviews kan verzamelen en wellicht kan profiteren van mond-tot-mond reclame. 

Bouwen aan social provement

Mijn focus gaat dus liggen op het zo goed mogelijk helpen van mijn huidige klantenkring, zodat ik het kwartaal daarop d.m.v. nog meer ‘social provement’ makkelijker en sneller aan nieuwe opdrachten kom. Benieuwd naar mijn al eerder verkregen reviews? Die heb ik hier verzameld.

Mijn ondernemersreis volgen?

Dit was mijn terugblik op mijn eerste kwartaal als fulltime onderneemster. Wil je mijn ondernemersreis volgen? Stuur me dan een connectieverzoek op LinkedIn of volg me op Instagram. Eens in de zoveel tijd plaats ik een update met mijn nieuwe blog artikelen of deel ik handige marketingcommunicatietips.

Werk met mij

Heb je interesse of nog een vraag over de mogelijkheden? Stuur me dan zeker even een bericht:

Daniëlle de Vries van 2handenvrij