Handige en makkelijke tools waar je de prachtigste visuals mee kan ontwerpen: ik hou ervan! Zelf werk ik regelmatig met gratis resources en programma’s, omdat ze me simpelweg veel tijd besparen. 

In dit artikel som ik acht fantastische en gratis resources op die je zelf kunt gebruiken voor al je zakelijke visuals:

1. Rechtenvrije stock photo banken

👉 Pexels 
👉 Unsplash
Voor onze blog feministic.nl gebruiken we veel gratis rechtenvrije foto’s van Pexels en Unsplash. Een minuutje Googlen en je vindt nog veel meer aanbieders, maar deze twee zijn mijn persoonlijke favoriet. Ik kan vrijwel alles vinden wat ik zoek. 

Tip: Gebruik je de foto’s op je website? Verklein ze dan eerst, zodat ze je website niet te zwaar belasten en vertragen. Dit kan je makkelijk doen via: https://www.fotoverkleinen.nl/. Probeer rond de 300 – 500 kB te blijven. 

2. Rechtenvrije stock videobank

👉 Videvo
Wil je een subtiel, maar opvallend effect op je website? Overweeg dan eens om een rechtenvrije video te gebruiken als achtergrond van je header. Op Videvo vind je fijnzinnige video’s die je hier goed voor kunt gebruiken.

En H2 tag instellen in je tekst - 2handenvrij

3. Iconen en vectoren

👉 Flaticon
👉 Freepik

Waarom veel woorden gebruiken, als je iets met één simpel plaatje kunt uitdrukken? Op Flaticon en Freepik download je iconen en vectoren.

4. Ontwerp programma

👉 Canva
Grote kans dat je wel eens van Canva heb gehoord. Canva is in mijn ogen een fantastische optie voor ondernemers die visuals willen maken voor hun social media kanalen. Met de gratis versie van Canva kom je al heel ver. 

In kader: Wanneer je een professioneel logo nodig hebt, of een huisstijl wilt laten ontwikkelen, dan raad ik de Adobe programma’s aan i.p.v. Canva. Ook bij het ontwerpen van complexer drukwerk, zoals een magazine is Canva een minder geschikte optie.

5. Fonts (lettertypes)

👉 Google Fonts
👉 Fontsquirrle

Heeft jouw nieuwe logo geen beeldmerk nodig, maar wil je wel een passend lettertype uitzoeken dat niet overal gebruikt wordt? Kijk dan eens op Google Fonts en Fontsquirrle. Hier download je lettertypes die je vervolgens heel makkelijk kunt installeren op je computer.

Tip: Bekijk mijn Pinterest board Typography voor inspiratie voor toffe font combinaties. Wil je meer inspiratie? Vergeet me dan niet te volgen!      

6. Foto van een niet bestaand persoon

👉 https://thispersondoesnotexist.com/
“Hey, look at this real-looking fake person.” Via deze briljante website kun je afbeeldingen vinden van mensen die niet bestaan d.m.v. A.I. (Artificial Intelligence). Wanneer zou je dit gebruiken? Wees creatief! Mijn zusje en haar compagnon gebruikte deze foto’s bijvoorbeeld als input voor hun online escape room. Ze hadden net echte personages nodig.

  7. ColorPick Eyedropper

  👉 Via de extensie ColorPick Eyedropper
  Inspiratie komt altijd op onverwachte momenten. Wanneer je bijvoorbeeld op een website zit en je ziet ineens dé kleur die jij wilt gebruiken voor je nieuwe boekomslag. Met ColorPick Eyedropper achterhaal je binnen een seconde wat de kleurcode op je scherm is.

  8. Alternatief voor Adobe Lightroom

  👉 Polar
  Voor mijn foto’s maak ik graag gebruik van nabewerking. Niet zo zeer om oneffenheidjes weg te werken, maar om de foto levendig te maken. Een kleine aanpassing in de intensiteit van de kleuren kan al een groot verschil maken in de beleving van de foto. 

  Het programma Adobe Lightroom is verreweg mijn favoriet als het gaat om het professioneel bewerken van foto’s. Voornamelijk omdat het veel tijd bespaard, maar het is niet gratis. Polar is een goed en gratis alternatief voor Polar.

  BONUS: printscreen maken van volledige website pagina

  👉 Capture Full Page
  👉 Via de extensie GoFullPage

  Tot slot een bonus tool, die ik als webdesigner wel eerder had willen weten! Jarenlang was ik uren bezig met het knippen en plakken van stukjes beeldscherm onder elkaar, wanneer ik een website op mijn portfolio wilde zetten. 

  Denise Nijland wees me op de extentie GoFullPage, waarmee je met één druk op de knop een hele webpagina kunt opslaan als png. Een ander alternatief is Capture Full Page, maar die pakt vaak cookiestatements mee. Dat heb ik zelf liever niet. 

  Disclaimer: dubbel check altijd zelf bij de aanbieder of het materiaal rechtenvrij te gebruiken is en of dit niet veranderd is in de loop van de tijd. Sommige resources vragen bijvoorbeeld of je de maker van het materiaal kunt benoemen, wanneer je het gebruikt. Aan eventuele fouten in de informatie op deze website kunnen geen rechten worden ontleend, je blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen handelen.

  En nu zelf aan de slag!

  Dat waren ze dan! Dit waren de 8 fantastische én gratis resources + tools voor al je zakelijke visuals. Ik hoop dat ik je ermee op weg heb kunnen helpen om zelf aan de slag te gaan. Heb je nog wat extra hulp nodig? Stuur me gerust een bericht (danielle@2handenvrij.nl) om te kijken of ik wat voor je kan betekenen. 

  Vond je het artikel waardevol? Deel het dan met je netwerk!

  Werk met mij

  Heb je interesse of nog een vraag over de mogelijkheden? Stuur me dan zeker even een bericht:

  Daniëlle de Vries van 2handenvrij