Niet te geloven; het is alweer een jaar geleden dat ik fulltime voor mezelf ben begonnen! In deze afgelopen twaalf maanden heb ik ontzettend veel geleerd over: het ondernemerschap, wat wel en niet voor mij werkt, meer vakinhoudelijke kennis, etc. Mijn grootste lessen deel ik in dit artikel. 

Of je nu ook een freelancer ben (of wilt worden) of juist in loondienst werkt: je haalt hier vast iets uit waar je zelf ook wat aan hebt! Dus hier komen ze > Mijn grootste lessen uit 1 jaar ondernemerschap:

1. Alles is uitvogelbaar

Zoals Marie Forleo in haar gelijknamige boek beschrijft: “Alles is uitvogelbaar”. Begin gewoon ergens en al doende leer je. Vrijwel alles is te leren via het magische internet; gewoon even uitzoeken waar je op moet Googlen en je komt er wel. 

Zo voelde het voor mij in het begin als onmogelijk, maar gaandeweg leerde ik dingen als: hoe ik aan betalende klanten kon komen of hoe ik mijn eigen boekhouding kon beheren. Ik begon gewoon ergens en van het een kwam het ander. Alles is uitvogelbaar…

2. Het is prima om in het begin geen niche te kiezen

Wanneer je net start met ondernemen vliegen de adviezen je om de oren. Één van de meest gehoorde adviezen is: ‘Kies een niche, want dan kun je sneller groeien’. Maar ik had geen flauw idee welke niche ik moest kiezen. 

Toen ik vorig jaar op vakantie ging en verbleef in de sfeervolle B&B Quinta Bogesi van mijn klant Silvana Bouwmeester, gaf ze mij een goud advies:

“Als je net start is het prima om nog geen niche te kiezen, je moet eerst nog uitzoeken voor welke klanten je graag werkt en waar er vraag is in de markt. Als je meteen een specifieke niche kiest kan je ook pech hebben en een verkeerde niche kiezen. Dan is de kans groot dat je (onterecht) gaat twijfelen aan jezelf.”

3. Door voor verschillende opdrachtgevers te werken leer je meer en sneller 

Met Silvana’s advies in mijn achterhoofd begon ik te werken voor heel diverse klanten. Zowel de grotere MKB’ers, als kleinere en doorgewinterde ondernemers.

Niet alleen verspreidde ik mijn kansen als freelancer, maar ik leerde ook nog eens exponentieel van al deze verschillende projecten en klanten! Regelmatig kon ik iets dat ik voor de ene klant had moeten bijleren, automatisch weer toepassen op een ander project.

Mijn portfolio is weer up-to-date!

Benieuwd naar alle projecten die ik voor mijn opdrachtgevers heb mogen oppakken? Bekijk dan eens mijn portfolio.

4. Er bestaan geen ‘niet afgemaakte projecten’, alleen maar geleerde lessen

Als je net als ik bent en vanuit enthousiasme allerlei projecten oppakt, herken je dit wel: sommige projecten maak je af en sommige niet. Lange tijd heb ik het gevoel gehad dat een niet afgemaakt projecten een vorm van falen is, maar niets is minder waar. 

Neem bijvoorbeeld het project: Feministic.nl dat ik met mijn vriendin Maela Verschuren ben gestart. We hebben een compleet blog systeem opgezet en daar super veel van geleerd. 

Alleen… er zitten maar een beperkt aantal uren in een week en onze prioriteiten lagen bij nader inzien bij andere zaken. Toch heeft dit niet afgemaakte project ons veel lessen geleert die ons huidige werk weer beter maken! Én het leverde een nog hechtere vriendschap op. 

5. Mensen zijn na 2 seconden alweer vergeten waar jij mee bezig bent

Ik geef het eerlijk toe: ik heb me best wel eens onzeker gevoelt over wat anderen van mijn avontuur zouden vinden. Of mijn LinkedIn post wel goed genoeg was. Of dat mijn e-mail wel de juiste tone-of-voice had. 

Een goede vriendin en mede zzp’er Chris Liefting gaf mij toen het verhelderende inzicht: “Vrijwel iedereen is na 2 seconden alweer vergeten waar jij mee bezig bent, dus maak je niet druk om wat ze van je vinden.” Sinds ik dit weet is het ondernemen een stuk lichter geworden! 

6. ‘The universe is giving you what you need’

Het afgelopen jaar ben ik ook een stuk meer ontvankelijk geworden voor spiritualiteit. Ik ben niet iemand die graag mediteert, maar ik sta wel meer open voor: ‘The universe is giving you what you need’. Het was Denise Nijland die mij dit rustgevende inzicht gaf.

Ik kan het niet verklaren, maar het afgelopen jaar zijn er zoveel dingen op mijn pad gekomen die ik nodig had. Sommige dingen ontstonden door zelf actie te ondernemen, maar sommige dingen kwamen als vanzelf op mijn pad; een aanvraag van een nieuwe klant via LinkedIn, een podcast met precies de juiste boodschap die ik op dat moment nodig had… Met andere woorden: je krijgt wat je nodig hebt.

7. Iedereen zou een Chris moeten hebben

Chris is mijn lieve vriend en ik heb dit jaar mogen ervaren hoe onwijs fijn het is om iemand te hebben die 100% achter je staat. Chris gaf me een jaar geleden het laatste zetje richting het full-time ondernemerschap. Hij steunde me als ik het even niet zag zitten en vierde elk zakelijk succes met mij mee. Daar ben ik elke dag mega dankbaar voor! 

8. Als je loslaat heb je 2handenvrij 😉 

Het is mijn merknaam en mijn belangrijkste motto: “Als je loslaat, heb je twee handen vrij.” Als ik mijn vaste baan niet had losgelaten, dan had ik nu niet dit ondernemersavontuur meegemaakt. Mijn merk herinnert me eraan dat het loont als ik uit mijn veilige comfortzone stap. Daarom ga ik met veel zin en motivatie mijn tweede jaar als ondernemer in!

Mijn ondernemersreis volgen?

Vragen of opmerkingen over mijn eerste jaar als full-time ondernemer? Of wil je mijn ondernemersreis volgen? Stuur me dan een connectieverzoek op LinkedIn of volg me op Instagram. Eens in de zoveel tijd plaats ik een update met mijn nieuwe blog artikelen of deel ik handige tips voor ondernemers.

Werk met mij

Heb je interesse of nog een vraag over de mogelijkheden? Stuur me dan zeker even een bericht:

Daniëlle de Vries van 2handenvrij